Venster Architekten geselecteerd als architect voor KIEM

Venster Architekten geselecteerd als architect voor KIEM

Janssen de Jong Projectontwikkeling heeft Venster Architekten uit Gouda geselecteerd als architect voor het ontwerp van het grootste deel van de woningen in KIEM.

Venster Architekten is een veelzijdig architectenbureau dat in al meer dan 40 jaar een omvangrijk aantal projecten heeft gerealiseerd. Hoewel Venster landelijk actief is, ligt de focus met name op de Randstad.

Architect Richard van Tiggele is een van de twee eigenaren van het bureau en hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van KIEM. In eerste instantie kreeg het bureau de uitvraag van Janssen de Jong om binnen de juridische kaders tot een overtuigend ontwerp te komen voor vier van de vijf appartementengebouwen binnen het thema ‘modern boers’. Dit is het thema waarop het stedenbouwkundig plan voor de wijk is gebaseerd. Uiteindelijk wisten de architect en zijn technisch partner Dries Kalai, ontwikkelaar Janssen de Jong niet alleen te overtuigen met het ontwerp dat zij maakten voor de appartementen, maar ook met een aanvullend voorstel voor de grondgebonden woningen. Dit leverde het bureau uiteindelijk de opdracht op voor het ontwerp van zowel de grond gebonden woningen als de appartementen.

Architect: “Het is een enorme eer om aan de slag te mogen gaan in dit hele sterke klimaatadaptieve plan.  Alle woningen zijn hier nauw verweven met het landschap, sommige straten hebben karrensporen en sommige straten zijn zelfs autovrij. Dit heeft ons enorm geïnspireerd bij ons ontwerp.”

De samenwerking tussen partijen is niet nieuw, eerder ontwikkelden zij samen projecten in onder andere Gouda (Middenwillens), Driebruggen (Voor de Brug), Den Haag (Tuinen van Wils) en Pijnacker (Wonen rond de Terp).

Dat partijen graag met elkaar samenwerken komt met name door de gedeelde visie: ‘een woonomgeving ontwerp en ontwikkel je voor de bewoner: de mens staat centraal’. Deze visie is keer op keer terug te zien in de ontwerpen die tot stand komen. De focus ligt daarbij niet alleen op het exterieur van de woningen, maar de plattegrond en de technische uitgangspunten waaraan de woning dient te voldoen moeten ook kloppen. Zo creëer je een fijn en gezond thuis voor de klant.

Op dit moment werken partijen aan de uitwerking van het definitief ontwerp van fase 1. Naar verwachting start de verkoop van fase 1 begin zomer 2022.